Миналият сезон беше най-лекият откакто следим грипните епидемии. Грипният сезон в Южното полукълбо е към края си. Разпространението на грипните вируси е много по-ниско от обичайните нива за това време на годината преди. Това са данните на СЗО от август. Специалистите предупреждават, че няма два еднакви грипни сезона и всеки може да ни изненада.

Това заяви в интервю за Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

За момента данните са, че нивото на разпространението на този вирус е по-ниско, изтъкна тя.

Това, което притеснява експертите, е, че пропуснахме един сезон с грип. Може би ще пропуснем още един. Добрата новина е, че едно много сериозно заболяване липсва. Ние не знаем какво се случва с нашия имунитет като население. Това, че грипът в момента сякаш е изчезнал, не означава, че е. Той може да се върне във всеки един момент, категоричен е вирусологът.

Проф. Александрова коментира и противоепидемичните мерки, които бяха наложени у нас през лятото. Според нея те са помогнали доста за ограничаването на грипа и на останалите вируси, разпространявани по подобен начин.

Единствените вируси, които се разпространяват, са представителите на риновирусите. Пандемията не изчезна. През лятото се увеличиха много случаите на COVID-19 при деца. Едновременно с това се увеличиха и случаите на респираторно-синцитиалния вирус. Изненадата е, че това не е неговият сезон. Пиковете му съвпадат с тези на грипа, посочи вирусологът.

Тя добави, че вирусът, който причиняват грип и този, който причинява COVID-19, нямат нищо общо помежду си.

Имунитетът, който имаме срещу COVID-19, не ни пази от грип. И обратното. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчва да си поставят ваксина срещу грип всички, включително малките деца, при които има разрешена такава, обясни проф. Александрова.

Доказано е, че грипът може да върви заедно с COVID-19 и дори да помогне за разпространението му, подчерта тя.

В началото на пандемията, когато двата вируса циркулираха едновременно, се оказа, че в Китай 3 от 4 души при една такава коинфекция са имали много по-сериозни проблеми с дишането. Такава съвместна инфекция не е била рядкост. Тя е била в 57,3% от случаите, коментира вирусологът.

Проф. Александрова каза, че има данни, че в момента се разработва ваксина, която да противодейства и на двата вируса. Тя обаче не е разрешена все още.

Ваксината срещу COVID-19 може да бъде поставена с останалите ваксини, дори в един и същи ден. Здравните институции препоръчаха да се използват такива тестове, които могат едновременно да покажат дали човекът е инфектиран с грипен вирус или с COVID-19, подчерта проф. Александрова.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook