Има увеличаване на положителните случаи. Това, което е обезпокоително, е високият брой смъртни случаи. Това каза пред Би Ти Ви съветникът на здравния министър – проф. Мира Кожухарова.

По думите й анализът за месец септември показва, че предимно неваксинирани са положителните случаи у нас. Починалите са също предимно неваксинирани. Тя бе категорична, че данните сочат, че ваксината предпазва. Проф. Кожухарова не скри, че ниският брой на ваксинация е притеснителен.

„Фактът е безспорен – ваксинираните хора са изложени на много по-малък риск от заразяване и несравнимо по-малък риск от хоспитализиране и смъртни случаи“, каза тя.

По повод стимулацията на имунизация, проф. Кожухарова каза, че не може да се говори за „раздаване“ на смарт часовници.

„Това е просто хубава занимателна игра, която на младите хора би им харесала. Коментират се всякакви възможности. Епидемиологията доказва, че ваксинацията спасява живот. За миналия ден малко над 5000 са поставените ваксини“, посочи още тя.
Експертът към здравното министерство отбеляза, че прокуратурата трябва да се заеме с фалшивите ваксини.

„Аз чувам за 200-300 лв. за сертификат. Не мисля, че възрастни хора могат да си го позволят. Това е престъпление от гледна точна на медицинската етика. Който е направил престъпление, той си носи съответната отговорност“, заяви Кожухарова.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook