Настоящият президент Румен Радев не е успял да изпълни конституционните си задължения. Това заяви пред Bulgaria ON AIR преподавателят в Минно-геоложкия университет проф. Вили Лилков, емблематично лице за десницата в България. Той е част от Инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков.

„Той подпали войната, но не успя да сглоби мира. Беше в основата на протестите, в основата на разединението, което се случи на улицата. Впоследствие не успя да постигне мира“, обясни проф. Лилков.

„С кандидатурата на проф. Герджиков искаме да постигнем истинско обединение. Дошло е време наистина да изберем президент, който олицетворява обединението на нацията“, заяви той в предаването „България сутрин“.

„Наистина обединени са думи, които се казват по време на избори, обаче после не се стига до това обединение. Хората, които ще подкрепят проф. Герджиков, сме убедени, че е време за съвсем друг начин на говорене в политическия живот“, заяви другият събеседник в студиото – ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков.

Той подчерта, че проф. Герджиков е учен и ерудит, който се е доказал и като администратор.

„Да ръководиш най-голямото висше учебно заведение в България е доста сложна задача. Беше избран и за председател на ректорите, той е диалогичен човек“, изтъкна проф. Янков.

По думите му един от другите кандидат-президенти – Лозан Панов, е интелигентен и достоен човек, а ситуацията се е променила неочаквано.

„Преди 10 дни едва ли не нямаше откъде да се появят достойни кандидатури срещу тази на ген. Радев. Сега виждаме три основни, те променят какво ще се получи на президентските избори. Появиха се хора, които са точно това, което Румен Радев не е“, подчерта проф. Янков.

Двамата представители на Инициативния комитет са на мнение, че проф. Герджиков добре се справя с компроматите, реагира навреме и се държи достойно, без да прекосява границата на добрия тон и възпитание. Той трябва да бъде над компроматите и лошия тон, убедени са те.

„Има невероятното качество да слуша. Действително много внимава в това, което се казва и се опитва да го разбере. Този човек е в състояние с невероятната си диалогичност да постигне консенсус между политическите сили“, отбеляза проф. Лилков.

Той призна, че е останал поразен от речта на полк. Митева пред Инициативния комитет. Говорила е за семейство, за съпруг, за Бог, за родина, за спорт и за добротворчество.

„За мен тя е невероятно попадение на проф. Герджиков и ще изпълни със смисъл функцията на вицепрезидент. Тя е с невероятна кариера в спорта, участник на Олимпиадата в Сеул“, подчерта проф. Лилков.

И настоя, че не може в Инициативния комитет на Румен Радев да има 27 агенти на Държавна сигурност.

„Това е знак на действащия президент, който казва: Давам висока оценка на мракобесните служби на Държавна сигурност. Този човек дава цялостна оценка на мрачен период в нашата история“, посочи още проф. Лилков.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook