Сривът в работата на Фейсбук в понеделник, който не позволи на 3,5 милиарда потребители по целия свят да имат достъп до всичките услуги на водещата социална медия, включително WhatsApp, Instagram и Messenger, показва последиците от прекаленото разчитане на няколко големи играчи и подчертава значението на конкуренцията. Това заяви във вторник еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от БНР.

Вчерашното няколко часово спиране на работата на Фейсбук идва месеци, след като Вестагер предложи за пръв път Закона за цифровите пазари (DMA), който определя набор от насоки за големи технологични компании, включително Facebook, както и Amazon, Apple и Google, които правила биха променили техните бизнес практики по начин, който позволява повече конкуренция.

Европейските законодатели и страните от ЕС сега обсъждат своите собствени предложения и ще трябва да съгласуват трите проекта, преди техническите правила да влязат в сила.

„Нуждаем се от алтернативи и избор в технологичния пазар и не трябва да разчитаме на няколко големи играчи, които и да са те, това е целта на Закона за цифровите пазари“ написа Вестагер в Туитър.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook