Срещата на върха за Западните Балкани трябва да изпрати ясно и недвусмислено послание, че страните от региона трябва да бъдат част от Европейския съюз. Това са очакванията на премиера на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев в очакване на срещата на високо равнище, планирана в сряда в Бърдо край Крън на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани. Словения, която заема ротационното председателство на ЕС до декември, поиска всички страни от Западните Балкани да бъдат приети в Европейския съюз до 2030 г., което предизвика силна реакция в Брюксел, информира скопският телевизионен канал “ТВ 21“, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Това, което очаквам от срещата на върха ЕС-Западни Балкани, е ясно и недвусмислено послание, че мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз и че Европейският съюз е готов за това, със сигурност в съответствие с всички стъпки, които всяка страна трябва предприеме. На тази среща на върха не се вземат решения по отношение първите междуправителствени конференции или отварянето на глави за преговарящите страни“, каза Зоран Заев.

Относно преговорите с България и блокадата от нейна страна за започването на преговорите на страната с Европейския съюз, въпреки изявлението на българския премиер Стефан Янев и на вицепрезидента Илияна Йотова, че настоящият курс по отношение на С. Македония ще бъде следван след изборите и че националните интереси на България ще бъдат защитени, Заев все още е оптимист, че ще бъде намерено решение. Този период ще бъде използван максимално за постигане на споразумение, каза Заев и изброи няколко аспекта, на които основава оптимизма си.

„Имаме положително движение в разговорите между представителите на министерствата на външните работи, но това е само положително движение, надявам се, че периодът октомври, ноември и декември ще бъде използван максимално за работа и ангажираност от положителен аспект за намиране на решение. Важен е проектният вариант, който се подготвя на Европейската среща на върха за Западните Балкани за сериозния фокус и ангажимент на Европейския съюз да продължи процеса на интеграция в Западните Балкани“, добави Заев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook