Досиетата „Пандора“ са във фокуса на медийно внимание – изтичането на около 12 милиона документа разкри тайния финансов живот на 330 политици и високопоставени лица от 90 държави.

Най-голямото в историята разкриване на подобни файлове показва как световният елит участва активно в офшорни компании, укрива данъци и сключва съмнителни сделки, предаде БНТ.

Милионите документи са предоставени от 14 финансови институции, анализирани са от 600 журналисти в 117 държави – така изглеждат в цифри Досиетата „Пандора“.

Разкритията са дело на международния консорциум за разследващи журналисти, които разобличават стотици политици, високопоставени лица, сред които 35 бивши и настоящи световни лидери.

По информация на БНР двама от политиците са от България. 174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни. Участие в офшорни компании, укриване на данъци, пране на пари – тайният финансов свят на елита.

„Имаме имейли, копия на паспорти, банкови извлечения, които показват как президенти, крале, принцеси, милиардери и криминално проявени лица са укривали пари и управлявали парични потоци“, заяви Уил Фицгибън от Международния консорциум на разследващите журналисти.

В разкритията фигурират президентът на Украйна – Володимир Зеленски, колегите му от Кипър и Кения.

Косвени следи водят до имоти в Монако, които се приписват на руския държавен глава Владимир Путин.

Данните на консорциума показват още, че 11-годишният син на президента на Азербайджан Илхам Алиев – Хайдар, е собственик на имоти в Лондон на стойност около 44 милиона долара.

Певицата Шакира и моделът Клаудия Шифър също имат офшорни активи.

За последните седем години това е поредното мащабно изтичане на документи, които доказват финансови измами и машинации.

След нито едно обаче не последваха глобални решения за промяна на властовите механизми или на местата, наричани „данъчни убежища“. И докато те съществуват и създаването на т.нар. офшорки е законно и лесно – ситуацията няма да се промени, обясняват експерти.

Между 5,6 и 32 трилиона долара се укриват в момента в подобни убежища, показват данните на Международния консорциум на разследващите журналисти. Изчисленията на МВФ показват, че укриването на данъци струва на правителства по света около 600 милиарда долара – годишно.

Първо трябва да проучим информацията от „Pandora Papers” (досиетата „Пандора“) и след това със сигурност ще има реакция. Това заявиха от Министерския съвет във връзка с международното разследване, което разкрива как световни политици са използвали данъчни убежища за лична облага.

В проучването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) има и българска следа – според БНР в него фигурират двама български политици, а също така името на настоящия финансов министър на Сърбия Синиша Мали заради неговите многобройни луксозни имоти в България, които се управляват от офшорни фирми.

Мали е един от най-близките съратници на президента Александър Вучич и бивш кмет на Белград. През 2015 г. журналистическо разследване разкри, че той е купил 24 луксозни апартамента в българския черноморски курорт „Св. Никола” на обща стойност около 5 милиона евро. Мали твърди, че публикацията е лъжа и призна, че е купил само едно жилище, което е регистрирано на негово име. Президентът на Сърбия Александър Вучич отдавна защитава своя близък сътрудник от всякакви съмнения в корупция и заяви, че има пълно доверие на финансовия си министър.

Според „Pandora Papers”, обаче, Синиша Мали е собственик на апартаменти и на две офшорни компании. Мали е купил жилищата през 2012 и 2013 г., по времето, когато беше икономически и финансов съветник на Александър Вучич – по онова време вицепремиер на Сърбия.

Той е купил 24 апартамента в България от компания на Сърджан Дабич – бивш баскетболист и директор на сръбския филиал на руската нефтена компания „Лукойл”.

Проведеното разследване, добило публичност като „Pandora Papers”, включва повече от 600 журналисти от 150 медийни организации, включително турската редакция на „Дойче Веле“. В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във владение на ICIJ. Тези документи демонстрират тясната връзка между тайни офшорни сделки и глобалната финансова политика.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook