Енергоносителите ще доведат до сериозен инфлационен натиск, който ще усетим през следващите 3-4 месеца, защото във всеки един продукт има енергия. Това заяви пред БНР Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия и член на УС на Българската стопанска камара.

„Когато говорим за газа, там е много по-леко, защото е очаквано, може да бъде калкулирано. Имаш представа в каква посока се върви. И ако забелязвате, бизнесът не говори за газа толкова много, колкото за електроенергията“, коментира Петров.

„Газът е повече на пазарни начала, през газа не се прави социална политика, каквато правителството прави през електроенергията. И през парното прави социална политика, но не до такава степен, не натоварва допълнително цената на газа“, допълни той.

При електроенергията нямаме полезен ход, докато при газа нещата са малко по-спокойни, подчерта Антон Петров.

Той изрази надежда, че пикът в търгуването ден напред „няма да бъде постоянен, ще бъде 2-3-4-5 месеца и след това цените ще се нормализират“.

Много правителства се опитват по някакъв начин да омекотят този пик, защото се смята, че ще е временен, отбеляза Петров.

„И се опитват да предпазят своите предприятия, своите индустрии и даже бита от този ценови шок. Да предпазят икономиката от инфлационния натиск, който неминуемо ще дойде от цените на електроенергията.“

„Правителства идват, правителства си отиват, а индустрията остава, или може би. Металургията са дълги пари, огромни инвестиции. Досега са инвестирани близо 5 милиарда в металургията – от промените досега. Нашите предприятия са водещи в световен мащаб“, изтъкна Антон Петров.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook