Бившият френски президент Никола Саркози омаловажи вчера своето осъждане за незаконно финансиране на предизборната му кампания за изборите през 2012 г. и изказа предположение, че много хора във Франция изпитват съмнения по отношение на произнесената тази седмица осъдителна присъда срещу него, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Шейсет и шест годишният Саркози направи първия си публичен коментар за присъдата, която е втората произнесена срещу него тази година, по време на събитие в парижка книжарница, на което подписваше екземпляри от новата си книга „Промнадс“ („Разходки“), която е посветена на литературните и културни влияния.

Стотици хора се събраха в книжарница „Ламартин“, за да поздравят бившия лидер, въпреки присъдата – нещо, за което Саркози каза, че е „много трогателно и много окуражително, предвид състоянието на нравите в страната. Хората не могат да бъдат излъгани“.

Саркози, който запазва влиянието си в консервативните кръгове, бе осъден на една година затвор на 30 септември, но е малко вероятно да изтърпи присъдата си ефективно. Той отрича да е извършил нещо нередно и се зарече да обжалва присъдата – стъпка, която на практика спира нейното изпълнение, а съдията каза, че той може да изтърпи присъдата си у дома с гривна за проследяване.

Привържениците на Саркози разкритикуваха присъдата като политически мотивирана, но второто му осъждане тази година е сериозен удар по репутацията на бившия лидер, управлявал Франция от 2007 до 2012 г., отбелязва Ройтерс.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook