Дни преди 63-ия кръг от двустранните проучвателни гръцко-турски разговори в Анкара, Турция изразява недоволството си от френско-гръцкото споразумение за отбрана с подчертани забележки, че то, според турската страна, е вредно за НАТО, на фона на многократни нарушения на гръцкото въздушно пространство от турски бойни самолети.

Това написа електронното издание на атинския вестник Kathimerini, цитиран от „Фокус“.

Франция и Гърция обявиха във вторник подписването на споразумение за отбрана и сигурност на стойност около 3 милиарда евро, която включва покупката на Гърция от три модерни френски фрегати, както и допълнителни изтребители Rafale. Освен това страните се ангажираха с военна помощ при случаи на нападение срещу някоя от тях.

Френско-гръцкото споразумение „насърчава европейската отбрана и е съвместимо с нашите ангажименти в НАТО, нещо, признато от САЩ“, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас пред репортери след среща с унгарския си колега Петер Сиярто.

„Гърция винаги действа въз основа на ангажиментите си, за разлика от някои други съюзници, които подкопават кохезията на НАТО“, каза Дендиас, ясно споменавайки закупуването от страна на Турция на руската система за противовъздушна отбрана С-400 и изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган пред американска телевизия, че Турция може да закупи още една батaрeя С-400 и не приема предложения от никого за това какви оръжейни поръчки ще прави.

„Нашето споразумение с Франция е чисто отбранително споразумение. То не е насочено срещу никого“, каза Дендиас и добави, че Гърция e подписала подобно споразумение миналата година с Обединените арабски емирства. „Възраженията на Турция са напълно неприемливи“, каза той.

По-рано в петък говорителят на турското външно министерство Танджу Билгич отхвърли в писмено изявление „максималистичната морска юрисдикция на Гърция и претенциите за въздушно пространство“ и продължи да описва пакта между Франция и Гърция като двустранен военен съюз, сформиран срещу членката на НАТО Турция „по начин, който вреди на НАТО“.

„Гръцката политика на въоръжаване, изолация и отчуждаване на Турция е проблемна политика, която ще причини вреда на Атина и на Европейския съюз и ще застраши регионалния мир и стабилност“, каза Билгич.

Говорителят добави, че действията на Гърция също ще засилят решимостта на Турция да защити правата си в Егейско и Средиземно море.

Също в петък Германия заяви, че е взела под внимание френско-гръцкото споразумение и че то не е насочено срещу други членове на ЕС или НАТО.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook