България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев след поклонението „Тракийска памет“ в град Маджарово. На събитието присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, която има тракийски корени, дипломати и духовници, предаде БТВ.

„Предизвикателствата са много. Предприели сме необходимите мерки, така че той в голямата си част е завършен, остават откритите въпроси на ниво експерти, надявам се да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така, най-късно до 15 октомври трябва да имаме готовност да предадем плана“, каза Янев.

Преди дни вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов обясни, че липсата на визия в сектор „Енергетика“ спъва изпращането на документа.
Той уточни, че България е поела ангажимент след 2035 г. процентът на използваните в страната ни въглища ще е нула, но не е заложила какви ще са стъпките за изпълнението на тази цел.

По думите му енергийната стратегия на България е коментирана от политическите сили в 46-ото Народно събрание. Той припомни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали.
„Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим тоз срок, да го отложим, защото въпросът е комплексен, той касае множество хора, заети в тази индустрия“, уточни Янев.
Премиерът коментира и пиковото поскъпване на природния газ: „На този етап не са обсъждани варианти за подпомагане на бизнеса, въпрос на бъдещи калкулации е дали може да се балансира в това отношение“.

Относно кандидат-президентската надпревара за „Дондуков“ 2, Янев каза: „Не трябва нещо да ни учудва в политическата ситуация и стремежа на определени хора да издигат кандидатури, определени партии да търсят реализация – това е част от нормалната политическа обстановка в една демократична държава. Нещата трябва да се развиват пред очите на хората, да няма впечатление, че нещо се прави зад сцената“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook