Има задържане на заболеваемостта. Четвъртитата вълна върви навсякъде, но при нас тя не е толкова стръмна. Важно е капацитетът на болниците да не бъде достигнат. Хората не бива да се безпокоят, те ще получат здравно обслужване. Много от тях обаче не биха имали нужда от такова, ако се бяха ваксинирали.

Това заяви проф. Мира Кожухарова в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Тя увери, че легла и места има, но тревожен е фактът, че хората не се ваксинират: „Тези, които се налага да ги приемат в инфекциозно отделение, не биха били там, ако се бяха ваксинирали преди месец“.

По думите ѝ мерките са били коректно въведени. Проф. Кожухарова апелира: „Избягвайте контакти, които не са ви наложителни. Не е необходимо да вечеряте на ресторант например, поръчайте храна за вкъщи“.

„За локдаун не става дума. В България локдаун не е имало никога. Това е забрана да не излизаш от вкъщи. Някои мерки могат да бъдат по-строги, но е разумно да се направи на ниво област“, обясни тя.

Според нея заведенията могат да бъдат още ограничени и препоръча да се избягва градския транспорт.

Тя обясни, че от грип обикновено боледува детската част от населението „Грипни ваканции се обявяваха при 30% липса на ученици. Действително грипът тръгва от детската възраст. При коронавируса се установява, че се разпространява повече при възрастните“.

По темата със заболеваемостта и ваксините каза: „Ваксините са изключително добро средство за борба със заразяванията. Дори при класическите ваксини около 10-15% не развиват имунитет. Процентът на ваксинирани постъпили в болница е допустимо малък“.

Проф. Кожухарова заяви, че не допуска починалите ваксинирани хора да са с фалшиви ваксинационни сертификати, защото са възрастни хора. Като причина посочи възрастта. Тя препоръча възрастните хора да се ваксинират. Според нея към момента няма да се въвежда задължителна ваксинация.

По думите ѝ дори преболедувалите ще се наложи в някакъв момент да се ваксинират, защото имунитетът не трае цял живот: „Коронавирусната епидемия може да бъде контролирана. Нека не се отказваме от това“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook