Децентрализирането на общинските бюджети е най-важната тема, която обсъдихме с представителите на НСОРБ.

Това каза министър-председателят Стефан Янев след среща с представители на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Янев коментира, че трябва да се намира този тип диалог и работещи решения, които да бъдат усетени от гражданите на България. „Да са в състояние да оценят това, което правим“, добави той.

Премиерът заяви, че има възможност за продължаване на диалога в конструктивния дух, който е в момента.

„Най-важната тема, която обсъдихме днес, е за децентрализацията на общинските бюджети. Търсим варианти и възможности за най-доброто реализиране. Подготвяме се съвместно с мнението на Общините и министрите да намерим точната формула, която да предложим на следващо Народно събрание, така че най-после този проблем да намери законодателно решение. По този начин Общините още по-добре, тъй като са най-близо до хора по места, ще могат да откликват на желанията им за подобряване на живота, условията за възпитание на децата, за правене на бизнес“, поясни Янев.

Той уточни, че повечето обсъдени теми на срещата са били финансови. „Периодът е такъв, в пандемията и решението на последствията, дискутирахме наличните средства в актуализацията на бюджета и как ще се разпределят по линията на борбата с COVID“, посочи той. По думите му предстоят и експертни срещи между МФ и представители на Общините за бюджета за 2022 г.

„Дискутирахме и теми, които касаят пряката връзка на общите с МРРБ, включително по ОП „Региони в растеж“, всичките инструменти и механизми, които могат да подобрят и тази комуникация и по-бързото качествено изпълнение на различни проекти, по които бенефициенти са Общините“, каза още премиерът.

Стефан Янев уточни, че е обсъдено и зимното почистване в частта, в която общините отговарят за този сегмент.
„Целта ни е да създаваме условия за по-добър живот на българските граждани“, каза още той.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook