Под лозунга „В ада е по-хладно“ стотици младежи преминаха днес в шествие през центъра на Милано, водени от шведската активистка Грета Тунберг. Те настояха за бързи действия за климата един месец преди решаващата конференция КОП26 в Глазгоу, предадоха Франс прес и БТА.

След близо две години пандемия и ограничения, които ги принудиха да протестират само онлайн, те се завръщат, както вече го направиха миналия петък в Берлин заедно с Грета Тунберг, лицето на това движение, което изведе на улиците милиони хора от цял свят през 2019 г.

„Трябва да върнем вниманието към огромния проблем на климатичната криза“, каза пред АФП 15-годишната Мария, облечена в бял защитен костюм и с лице, намазано със зелена боя.

„Толкова сме щастливи да се върнем на улицата“, добавя италианската тийнейджърка.

Застанали начело на шествието, някои уважавани гости, включително Грета Тунберг и активистката от Уганда Ванеса Накате, пристигнаха в Милано на среща с 400 младежи от цял свят, събрани от ООН, за да представят своята визия за битката за климата преди конференцията КОП26 в Глазгоу през ноември.

„Светът се събужда и промяната идва, независимо дали ви харесва, или не“, гласи един от многото плакати, заедно със станалите вече класически – „няма планета Б“ или с планетата Земя с тъжно изражение на лицето и с термометър в устата, която вика „спаси ме“.

Тази демонстрация се провежда в момент, когато министри от няколко десетки държави се събраха в Милано за подготвителна среща за конференцията КОП26 в Глазгоу, отбелязва АФП.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook