Преди да започнем днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, искам да отбележа, че днес е 1-ви октомври – Денят на възрастните хора. Мисията на този ден е да напомни, че уважението и грижата за възрастните са признак за цивилизованост и мерило за ръста на всяко общество. По-дългият човешки живот е демографска тенденци, която обръща представата за остаряване. Днешният ден има задачата да провокира и разговор за политиките за възрастните. Това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев пред медиите преди началото на днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, предаде Новини.бг.

,,Насърчаването на активния живот в добро здраве и участието им във всяка сфера на обществения живот, което е основен приоритет в стратегическите документи, е немислимо без повишаване на техните доходи. Поради това усилията на служебното правителство и екипът на Министерството на труда и социалната политика бяха насочени към търсене на решение, което да доведе до трайно увеличение на доходите на възрастните хора“, посочи той.

Настоящото преизчисляване на пенсиите от 25 декември чрез увеличение на тежестта на коефициента за година осигурителен стаж от 1.2 на 1.35 задава посоката на действие за редовното правителство, защото възрастните хора в България заслужават достойни и адекватни доходи. Правителството работи и за развитието на качествени социални услуги в общността и в домашна среда, които ще подобрят качеството на живот и ще подобрят спокойствието на самотните хора, допълни още вицепремиерът.

,,Вместо декларации и обещания, днес да помислим с признателност за своите близки възрастни, да им подарим вниманието и търпението, с което ни учеха да бъдем хора. Да изслушаме с балгодарност историята, която съживява спомените, да им споделим за нашите успехи, в които те виждат и разпознават своите мечти, защото всяко поколение е белязано от духа на своето време, но въпреки различията и трудностите, е важно да останем здраво свързани помежду си“, завърши Гълъб Донев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook