Ако разделим парламента основно на два блока, не смятам, че ще се промени коренно съотношението между блоковете. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Стойчо Стойчев. Вътре в самите блокове, обаче, ще има динамика, категоричен бе той. Тази динамика ще бъде по-засилена в блока в т.нар. „партии на промяната“, където социолозите към момента засичат сериозен отлив от „Има такъв народ“ (ИТН), който отива основно по линията на проекта на двамата бивши министри – Кирил Петков и Асен Василев, обясни политологът.

„Разбира се, част сигурно от тези разочаровани гласоподаватели от ИТН ще гласуват за „Демократична България“ (ДБ), която предлага сходна визия, и то много по-конкретна, между другото, от тази на Василев и Петков. Защото ДБ все пак през годините успя да изгради едни програмни послания, които са много разпознаваеми, много специфични. Докато новата партия, или както те самите го наричат – партиен проект, все още нямат такива документи изготвени. Независимо какви бъдат направени и предложени, все пак те не са били лансирани страшно дълго време“, каза още доц. Стойчев.

Според него „Продължаваме промяната“ ще бъде краткотрайно партийно явление, защото партиите, които имат дългосрочни намерения, най-малкото не се кръщават „проекти“.

„Разбира се, това е само на чисто символно равнище, но разбира се, сериозните партии започват с изграждането на партийни структури, с развиването на участие на местна власт и т.н., не се концентрират само в лансирането и в биографичното израстване на двама лидери на национално равнище“, коментира още Стойчо Стойчев.

В следващия парламент би било трудно да се направи управление само от партиите на промяната, без да се включи някоя от т.нар. партии на статуквото – поне една, подчерта политологът.

„Коя ще бъде тя – това е Божа работа, както се казва. Много зависи как ще се разпределят мандатите между отделните парламентарни групи и кой ще поеме, разбира се, инициатива за формиране на кабинет. Ако инициативата е в партия от блока на промяната, то предполагам, че коалиционният партньор, който ще бъде търсен, ще бъде по-малка партия, евентуално партия на статуквото, т.е. БСП най-вероятно или пък ДПС, по-малко вероятно е да се ходи и на вариант ГЕРБ. Разбира се, ако ГЕРБ запазят тази преднина, която имат в момента, и поемат те инициативата да правят кабинет, тогава зависи до каква степен са излезли от своеобразната политическа изолация, в която се намират в момента, по отношение на партиите на промяната, т.е. дали някоя от тези партии там би искала да направи общо мнозинство с ГЕРБ. Защото тук не говорим точно за кабинет, а за мнозинство, което да има относително стабилна структура и да може, освен да гласува кабинета, да може след това да гласува и законопроекти. Това са условия на управлението, не просто да изберем едни наръч от министри, които там нещо ще администрират“, обясни доц. Стойчо Стойчев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook