Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че в България вече има разбиране, че не могат да бъдат пресечени червените линии на Скопие – македонският език и македонската идентичност, предаде БНР.

Заев очаква ветото на България за преговори на Скопие за еврочленство да бъде вдигнато на срещата на върха Западни Балкани в Словения на 6 октомври.

„Има придвижване, защото България все повече и повече разбира нашите потребности, въпроси и важни аспекти от разговорите, които не могат да бъдат заобиколени. Македонският език, македонската идентичност не са само нашият най-важен въпрос, те са и европейска ценност. В този аспект не са дефинирани всичките стъпки и посоки и за това трябва да се разговаря в следващия етап“, каза Заев.

И премиерът на Република Северна Македония, и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изразиха очакване България да вдигне ветото на Скопие до декември.

Нашата страна поставя като условие защита на правото на самоопределяне на българските граждани в Република Северна Македония и спиране на антибългарските прояви.

Последната такава проява стана известна вчера – подменен е български паметник в двора на църквата в село Клепач в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook