Сигналът, подаден до Европейската комисия за това, че в района на заседналия кораб Vera Su е допуснато замърсяване на морето е саботаж срещу държавата.

Това каза по време на извънреден брифинг днес служебният транспортен министър Христо Алексиев. „Действията, предприети до момента и от институциите на държавата, вероятно също трябва да бъдат приемани като саботаж, каза още той.

Има съмнения за определени търговски и лобистки интереси, които са се намесили в случая със спасителните действия, но ще мога да ги коментирам едва когато имам достатъчно факти за това“.

По време на брифинга си Христо Алексиев информира, че според метеорологичните прогнози подобрение на времето и морската обстановка в района на Яйлата, където на 20 септември заседна Vera Su, ще има едва в края на седмицата. До тогава ще се търси „прозорец“, в който да бъде възможно до кораба да се приближи плаващ кран, който да го укрепи по-стабилно с допълнителни котви.

„Обсъждаме пет различни технологии за разтоварване на азотния тор от борда на кораба, каза Алексиев. Една от тях предвижда използването на хеликоптери за транспортирането на т.нар. „биг бегове“ до брега или друг плавателен съд. Това обаче също ще зависи от метеорологичната обстановка в района“. Според казаното от него към момента цялото количество корабно гориво от танковете на заседналия плавателен съд – около 20 т. е източено и опасност от замърсяване на морето с него вече не съществува.

„Намесих се по най-безкомпромисния начин, когато стана ясно, че на собственика на кораба е даден едноседмичен срок, за да състави план за действия по изтеглянето на кораба от скалите край Яйлата, а след това и почти един месец, за да изпълни този план“, каза още Христо Алексиев.

Малко по-късно досегашният директор на „Морска администрация“ Живко Петров е бил освободен от поста си, тъй като на своя глава е взел решение да предприеме разтоварване на кораба по технология, която не е била съгласувана с МОСВ. Алексиев е разпоредил и освобождаването на временно изпълняващият длъжностите капитан на пристанище Варна и директор на регионалната дирекция „Морска администрация“ Валентин Джамбазов.

Служебният министър на транспорта съобщи също, че е установен контакт с три селвьорски компании (специализирани в спасителни операции на море), чиито представители вероятно още утре ще пристигнат в България, за да се запознаят на място с обстановката около заседналия кораб. Става дума за дружествата „Коффеман“, „Ултрашипинг“ и „СМИТ селфидж“.

„Години назад не е свършено съвършено нищо по отношение на подготовката за действие в подобни ситуации, каза още днес Христо Алексиев. Няма никаква процедура за действие при аварии на море в подобна ситуация. Няма и никаква техника, за работа по спасителни операции“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook