Бойко Борисов не веднъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на този вид избори. Като човек на думата и обещанията, аз очаквам това да се спази, каза днес пред журналисти президентът Румен Радев.

Държавният глава допълни, че е забелязал, че лидерът на ГЕРБ не пропуска шанс да критикува президентската институция и го предизвика да се изправи срещу него на изборите на 14 ноември и да внесе демократичните ценности, за които говори.

По повод оплакванията на активисти на ГЕРБ от Стражица, че са били подложени на тормоз от полицията, Радев каза, че не знае нищо за такъв случай. „В работата на министрите и службите не се меся, но всеки, които си прави сметката да купува избори, да знае, че държавата ще реагира с цялата си сила“, допълни президента.

Очаквам КЕВР да санкционира всички, които спекулират на българската независима енергийна борса, заяви Румен Радев.

„Пропорцията е 80 срещу 20% на договори, които са за деня и ден напред, спрямо дългосрочните договори. Прави се всичко възможно тази цена на тока да бъде задържана, намалена. Разглеждат се механизми за помощ на бизнеса. От години енергетиката е оплетена в схеми. Либерализираха цената за бизнеса и енергията за бизнеса чрез българската независима енергийна борса без ясни правила, които да имат механизми да защитават бизнеса. Облагодетелстват се търговците, а бизнесът страда. Това предстои да се разгледа. Отворихме се като износ и система навън към ЕС, длъжни сме да го правим“, посочи президентът.

Той поздрави служебния кабинет, че е успял „енергично да овладее цените“.

„Трета поредна седмица сме с най-ниска цена в Европа, заедно с Полша. Ще се преразгледат правилата за работата на българската енергийна независима борса“, добави Радев.

Той изрази още и надежда, че в България ще се случи ефективна правосъдна реформа. По думите му служебното правителство задължително ще успее да внесе в Брюксел Плана за въстановяване и устойчивост.

„Има две важни условия. Едното е реформа в правосъдната система, и то касаеща конкретно отчетността на главния прокурор. Другото е да се посочи фиксирана дата за спиране на въглищната енергетика“, посочи още Румен Радев.

Заседналият край Камен бряг кораб е картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване, посочи държавният глава. 

„Докато бяха заети да приватизират флотове, да концесионират пристанища, това е, което виждаме: никакви процедури по отношение на морското спасяване. Абсолютно разкапана техника и никаква организация“, допълни той.

Според Радев Министерството на транспорта е реагирало възможно най-адекватно на ситуацията.Той благодари на служебния министър, че лично се е заел със случая и горивото от кораба така, че 9-членният екипаж на кораба да има условия за живот.

„Представяте ли си какво би могло да стане, ако десетки тонове гориво се излеят от този кораб? Това са непоправими щети. Това вече е обезопасено“, увери държавният глава и добави, че на първо място е най-важно да не се стигне до загуба на живот или екологична щета.

Социалните предприятия са важен инструмент за преодоляване на социалното неравенство. Това отбеляза президентът Румен Радев при откриването на  Десетия европейски форум за социално предприемачество, предаде БНР. Той се провежда в Международния панаир и ще продължи до 4 октомври. Той подчерта, че за съжаление България е на водещо място в Е вропа по социално неравенство. 

Зам. социалният министър Иван Кръстев отбеляза, че в последните 4 години у нас са разкрити близо 5000 работни места в социални предприятия.

След официалното откриване на форума президентът Румен Радев  връчи наградите за заслуги в развитието на европейското социално предприемачество – „Стилиян Баласопулов“. 

Също днес ще се проведе и Европейска конференция „Социално предприемачество за устойчиво развитие на Европа“, на която ще бъдат представени европейската и национална политика в различни сектори, свързани със социалното предприемачество.

По време на форума ще се състои и международен онлайн панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика. В него ще се включат изложители от цял свят.

Организатори на шестдневния форум в Пловдив са Националният съюз на трудовопроизводителните кооперации в България и осем национално-представителни организации за хора с увреждания.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook