Експериментална театрална постановка за публика с нарушено зрение ще има своята премиера в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе през октомври. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ от Сдружение „Стенд Арт“, което от пролетта работи съвместно с представители на Съюза на слепите в Русе, за създаването му с техни насоки и препоръки.

Уникалната сетивна постановка ще е изцяло невизуална и ще се фокусира върху аудио-гласовата и тактилна стимулации. Публиката ще получи възможността да преживее спектакъла чрез звукови и сензорни ефекти, аромати, текстури на материи, допир и други усещания. Действието ще се развива в пространството между зрителите, което ще ги направи непреки участници в него. Текстът за спектакъла е написан специално за постановката и също ще има своята премиера в рамките на спектакъла.

Постановката приветства любопитни зрящи зрители, въпреки че е изработена за публика с липсващо или увредено зрение. Те обаче трябва да са готови да бъдат лишени временно от възможността да виждат. За тях приключението ще започне още на входа на театъра, където ще им бъдат поставени превръзки за очи, за да могат да съпреживеят спектакъла наравно с публиката с увредено зрение.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook