Управляващите в Португалия социалисти спечелиха вчерашните местни избори, но изненадващо претърпяха поражение в Лисабон. Това сочат резултатите, събрани от почти всички избирателни окръзи, предават Франс прес и БТА.

От 308-те общини в страната лагерът на премиера Антониу Коща събира 34,4 на сто от гласовете и печели в най-малко 147 общини, срещу 30,8 процента от гласовете и 108 общини за десноцентристката опозиция.

В Лисабон обаче дясната коалиция начело с бившия еврокомисар Карлуш Моедаш противно на всички прогнози победи досегашния кмет социалист Фернанду Медина с 35,8 на сто срещу 31,7 процента от гласовете.

В големия северен град Порту независимият Руи Морейра бе преизбран с голяма преднина, както сочеха и анкетите.

Изборите протекоха в атмосфера, общо взето благоприятна за правителството на Антониу Коща, обявило току-що, че от четвъртък вдига почти всички санитарни ограничения, които още са в сила.

Премиерът лично положи доста усилия за предизборната кампания, като обеща да изправи на крака икономиката на страната, тежко пострадала от пандемията, чрез инвестиционни проекти, финансирани от европейския план за възстановяване.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook