„В медицината 2 и 2 не винаги е 4. Всеки реагира на база на собствения организъм. При хора, които по някакви причини имат по-ниско ниво на антителата, което предполага изследване на антитела и на клетъчен имунитет, може да се препоръча трета доза. Подробностите са важни – каква ваксина да бъде направена, в какъв срок, какви изследвания трябва да направят хората. Искаше ми се да има единно европейско решение, но няма смисъл да чакаме, интересът е голям. Това ще се случва минимум 6 месеца след завършения цикъл на ваксиниране. Засега масова реимунизация не е необходима.“

Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Процентът на положителните проби се движи в тесни граници между 8 и 9,5 процента, което не е малко, защото продължава да се увеличава броят на приетите за лечение, а това поставя здравната система на натиск. Ако през следващите две седмици започне лек спад, това би било добър вариант“, допълни доц. Ангел Кунчев.

По думите му общества, които реагират единно и изпълняват указанията на експертите, преминават много леко през тази четвърта вълна.

„Колкото по-малко имунизирани имаме, толкова по-интензивна е вълната, толкова повече хора са в болница, съответно процентът на починалите е по-голям. Антиваксърството е толкова активно заради социални явления. При 6 милиарда направени ваксини до момента да твърдиш, че има неясноти е безумно. Другата седмица ще бъде коригирано ограничението за публиката на спортни събития“, каза още доц. Ангел Кунчев.

Той уточни, че общото мнение на специалистите е, че в масовия случай при човек, който е реагирал нормално на антигенното дразнене, трета доза не е необходима.

Здравният инспектор посочи, че хора, които са изградили имунитет по време на боледуване, за което не са разбрали, е нормално да притежават сертификат. Срокът на ваксинационните паспорти според него ще бъде автоматично удължен.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook