Нивото на заразяване с коронавируса в България продължава да нараства, сочат данните от Единния информационен портал Coronavirus.bg. През изминалото денонощие са регистрирани 2192 нови случая при направени 22 276 теста, което означава, че на практика всеки десети изследван е носител на вируса – 9,84% положителни проби.

Прави впечатление, че броят на новозаразените е почти равен на този от вчерашния ден (2360), когато по принцип данните са в своя седмичен пик заради обобщаването на забавената информация от уикенда. Във вторник делът на позитивните резултати беше 9,55% (от обработени 24 719 теста).

Към 0:00 ч. на 22 септември активните случаи на COVID-19 в страната са 40 832. За лечение в болница са настанени 4935 души, като 405 пациенти са в интензивни отделения. За последните 24 часа са починали 58 души с болестта, а 1030 са оздравели.

Най-много нови случаи на зараза по традиция са установени в София-град – 387, или над два пъти повече от която и да е друга област. Следват Пловдив (167), Бургас (153), Варна (149), Благоевград (130), София-област (114) и Стара Загора (112). В другите региони броят на новозаразените е двуцифрен.

Поставените ваксини на 21 септември са 10 071, с които общият брой живеещи в България хора с поне една доза от препаратите срещу ковид достигна 2 481 276. Със завършен пълен цикъл на имунизация са малко повече от половината от тях – 1 289 055 души.

САМО 1/4 СВОБОДНИ ЛЕГЛА

В момента в София са свободни само 26% от COVID леглата. Откакто се поставят ваксини, от всички заболели в столицата едва 13 имунизирани са влезли в болница. Това е достатъчен показател, че ваксините действат. Това заяви пред NOVA д-р Гергана Николова, член на БЛС. По думите ѝ трябва поне да спазваме елементарни мерки.

„Дистанция и маска, която да покрива носа и устата, а не да виси като пиратска обеца или като вратовръзка“, уточни лекарят. Тя разказа и за пореден случай на неспазване на мерките.

„Вчера положителен пациент е отишъл на екскурзия с 25 пенсионери. Не се чувствал добре, но въпреки това се е качил на автобуса. Все още не е ясно колко от хората са се заразили. Задавам си въпроса кой разреши 25 души да отидат на екскурзия“, каза още Николова. И допълни, че друг много сериозен проблем у нас са неработещите COVID зони.

„Няма достатъчно специалисти. Изпращаме пациентите в тези зони и там има само лаборант, който им прави тест. Няма кой да изпише безплатна терапия, както беше обещано“, коментира общопрактикуващият лекар.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook