1600 машини допълнително ще са нужни за изборите на 14 ноември. Вече върви процедура по обществената поръчка, като до 24 септември се събират офертите. Това обясни в „Денят започва“ по БНТ Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

1600 машини са достатъчни, тъй като решихме да поставим второ устройство в секции с над 320 избиратели, за да сме спокойни и сигурни, взехме това решение, обясни Матева.
Няма санкции за избирателя, който не изпълни задължението си да гласува, категорична е Матева.
Смятаме, а е така и според Изборния кодекс, че избирателят, който гласува с машина трябва да има еднакви възможности с гласуващия с хартиена бюлетина. Така ще бъде направен софтуерът, че да има избирателят възможността да гласува за парламент, президент или за двата вида избори.
Матева е категорична, че ще има достатъчно време за доставка, тъй като изискването по поръчката е машините да бъдат от същия тип.
Ще има и втора обществена поръчка за модифициране на софтуера, логистиката и техническото обслужване на машините за гласуване.
Малко над 18 милиона лева са предвидени за двата тура, ако има евентуално втори тур на изборите за президент. В тези средства обаче не е предвидена сумата за новите машини. 9,5 милиона е максималната прогнозна стойност, като ще трябва да бъдат закупени и 26 000 флашпамети, допълни Матева.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook