Очаква ни тежка зима, като тази през 1997 година по време на Жан Виденов. Няма да има фалити на банки, те са пълни с пари, но ще спрат предприятията да работят. Тази лавина много трудно ще се спре, но политиците не разбират, че ако не подпомогнат икономиката, няма как да помогнат на хората.

Това обяви индустриалецът Красимир Дачев по Нова ТВ.

Той е категоричен, че в момента икономиката плаща и цената на тока за населението. За бизнеса тя е 320 лв. за кв. час, а за гражданите 119 лв. По този начин се подържал социалният мир, твърди Дачев.

Бизнесът се декапитализира след началото на пандемията. Сега бизнесът се свива отново заради скока на цените на газа.

За нова година токът ще бъде 500 лева за кв. часа, а минавайки през бизнеса ще скочат и всички цени. Освен това има спекула с въглеродните емисии в Европа.

Тези декапитализирани предприятия, които вече нямат пари за да реинвестират, ще доведат да освобождаване на работниците, които от предприятията ще се насочат към социалните заведения.

Проблемът е, че от 6 месеца всички вървят по една политическа и предизборна плоскост. Политиците си играят на избори, а никой не мисли как да се събуди в перспектива икономиката.

Може да се направи така, че да има отделни търгове за предприятията за ток, без да се минава през посредници и търговци, но за това трябват промени в законодателството и политическа воля, която днес отсъства, предупреждава икономистът.

„Нещата се по-страшни, отколкото си ги представяте, защото не ги усещате, благодарение на един човек. Той пази социалния мир в момента – това е Иван Иванов, председателят на КЕВР”, добави той.

„Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с „Газпром” да минем на пазарни нива, а не на дългосрочни дългове, по една формула, свързана с нефта. И се преборихме да купуваме на пазарни нива. Ако плащахме по старата методика с Русия, щяхме да плащаме 3 пъти по-ниско и газта”, смята Дачев.

„Но за разлика от лятото и предишната криза, когато икономиката вървеше, независимо от пандемията – внасяха се вноски, зареждаха се пари. Сега хората ще излязат. Зареждането на бюджета с пари ще спре. То е комплекс от дейности. Ето, например, Планът за възстановяване, който все още не е внесен, но е заложен в бюджета”, каза още бизнесменът.
Дачев е на мнение, че в последно време политиците се движат по политическа и популистка плоскост, а никой  не се занимава със съществените неща.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook