Подробностите за отбранителното споразумение AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия са били договорени на срещата на върха на Г-7 през юни в Корнуол без знанието на френския президент Еманюел Макрон, пише британският вестник „Съндей Телеграф“.

Според вестника тогавашният британски външен министър Доминик Рааб е участвал в сключването на сделката. В същото време министърът не се е вслушал в предупрежденията, че това може да навреди на отношенията с Китай и Франция. Документите, свързани с AUKUS, са маркирани като „строго секретни“ в британското правителство, се казва в статията.

Срещата на върха на Г-7 се проведе в Корнуол в южната част на Англия от 11 до 13 юни. Тази година на нея бяха поканени лидерите на Австралия, Индия, Южна Африка и Южна Корея.

Британският премиер Борис Джонсън, президентът на САЩ Джо Байдън и австралийският премиер Скот Морисън обявиха тази седмица ново партньорство в областта на отбраната и сигурността AUKUS. Канбера обяви също оттеглянето си от договора за подводници с френската компания Naval Group.

Сделката на стойност 90 млрд. долара (56 млрд. евро), наречена „Договор на века“, предвиждаше производството на 12 атакуващи подводници от клас „Barracuda“. Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан нарече решението на Австралия „удар в гърба“, отбелязвайки, че е „вбесен“.

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в Париж. Както медиите писаха, Франция прави това за първи път в историята.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook