Месинджърът „Телеграм“, който по-рано беше обявил, че няма да се подчини на разпореждането на руските власти да блокира сайт на руския опозиционер Алексей Навални, днес премахна сайта, предаде Франс прес.

В понеделник руският телекомуникационен медиен регулатор поиска да бъде блокирано приложение – автоматизиран сайт (бот), чрез което избирателите получаваха напътствия как да гласуват срещу кандидатите на Кремъл на парламентарните избори през тези почивни дни, предаде БТА.

„Епъл“ и „Гугъл“ незабавно се съобразиха с тези разпореждания, а Навални ги обвини, че „отстъпват пред изнудването на Кремъл“.

Почти никой от противопоставящи се на руския президент Владимир Путин кандидати не беше допуснат до участие в парламентарните избори. Затова привържениците на Навални избраха стратегията за „умно гласуване“, тоест подкрепяне на кандидат, често комунист, който има най-големи шансове да постави в затруднение кандидата на управляващата партия „Единна Русия“.

Специалното приложение даваше информация за кой от конкурентните кандидат да се гласува във всеки избирателен район на парламентарните избори, а и на десетките местни и регионални избори, които се произвеждат паралелно.

В миналото този подход имаше известен успех, особено в Москва през 2019 г. Но с изчезването му от „Телеграм“, който е особено популярен в Русия, приложението вече не е достъпно за тези, които биха искали да гласуват срещу кандидатите на Кремъл.

Приложението бе блокирано, след като „Телеграм“ обяви, че „ще ограничи функционирането на ботове, свързани с предизборната кампания“. Основателят на „Телеграм“ – руснакът Павел Дуров, каза, че ще последва примера на „Епъл“ и „Гугъл“, които определят правилата на играта за създателите на месинджъри. Но същевременно посочи, че „фактът, че „Епъл“ и „Гугъл“ приемат да блокират приложения, създава опасен прецедент, който ще се отрази на свободата на словото в Русия и по света“.

След изчезването на приложението от „Телеграм“ привържениците на Навални публикуваха в Туитър линкове към „Гугъл докс“, препоръчващи кандидати, защото това беше единственото средство, които им бе останало.

Парламентарните, местните и регионалните избори в Руската федерация започнаха вчера и продължават до утре вечер.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook