Днес, 17 септември, е празникът на София.
Датата е обявена за Ден на София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.
За празника на града Столична община организира голям концерт на открито. Той ще стартира в 18 часа в Южен парк-2 – на сцената на Sofia Summer Fest (зад Музея „Земята и хората“). „Честит празник, София“ е с вход свободен до запълване на разрешения брой седящи места и при спазване на противоепидемичните мерки.

На сцената ще излязат Мария Илиева, Милица Гладнишка, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Калин Вельов и група „Тумбаито“, „Брас Вилидж” и „Оги 23“. Водещ ще бъде Митко Павлов. Събитието във фейсбук е на: https://www.facebook.com/events/540932777204146/?ref=newsfeed.

Столичният общински съвет ще проведе извънредно тържествено заседание по повод Деня на София. Дневният ред на заседание №38 предвижда приветствия от страна на кмета Йорданка Фандъкова и председателите на политически групи в Общинския съвет. Столичният общински съвет ще разгледа и редица предложения за присъждане на звания „Почетен гражданин на София“, отличия „Значка на София“ и „Почетен знак на Столична община“.
В столицата са организирани и редица други прояви в празничния ден.
Наградите за ярки постижения в областта на културата на Столичната община ще бъдат връчени днес по повод 17 септември – Денят на София, съобщават от Столичната община.
Церемонията започва в 16.00 ч., в Софийската градска художествена галерия при спазване на противоепидемичните мерки. Голям концерт на открито – „Честит празник, София!“ започва в 18.00 часа в „Южен парк-2“ – на сцената на Sofia Summer Fest (зад Музея „Земята и хората“). Концертът е подарък за публиката и е с безплатен вход до запълване на разрешения капацитет на седящите места.

Изложбата „Вазов в София“ се открива днес в градинката пред Народния театър. Това съобщават от театъра, който с поредица от събития отбелязва 100-годишнината от смъртта на своя патрон. В рамките на няколко дни се организират инициативи, с които ще отдаде почит на необятното дело на Патриарха на българската литература. Проектът „Вазов в София“ е подготвен от драматурзите на Народния – Мирела Иванова и Светлана Панчева, с подкрепата на Столична община.

„Литературна София“, освен на книга, ще бъде представена и под формата на изложба, съобщават издателите от „Кръг“. За празника на София, 17 септември, фотографът Иван Шишев („Етюд-и-те на София“) е подготвил изложба, която е своеобразна фоторазходка из страниците на града, фокусирана изцяло върху литературния му облик. Събитието ще се състои на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 60.

„Пощенски картички от бъдещето“ пристигат днес по случай Деня на София пред три знакови за културния живот на града места. Инсталациите, наподобяващи пощенски картички и изобразяващи бъдещето на града, са създадени от художниците Мила Янева-Табакова, Борис Праматаров и Вяра Бояджиева по разказите на деца, разказват от галерия „Ко-оп“.
Творбите ще бъдат поставени в непосредствена близост до Националната галерия „Квадрат 500“, Софийската градска художествена галерия и „Софийски арсенал“ – музея на съвременното изкуство.

Театър „Българска армия“ (ТБА) открива новия си сезон с „Арсеник и стари дантели“, съобщават от трупата. По традиция, първите представления съвпадат с празника на София – 17 септември.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook