Истината е, че се намираме в една много тежка криза. За жалост, не може да бъде излъчена фигура на президент и ние като общество не можем да се обединим около някаква персона. Изглежда, че сме неспособни да излъчим национален лидер. Такова мнение изрази в студиото на „Още от деня“ по БНТ културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

„Само вижте „Има такъв народ“, които дойдоха със заявката, че ще се борят за мажоритарна система, а депутатите им не ги чухме, те не се отличиха с нищо. Политиката се превърна в мръсна дума, вече никой не иска да се захваща с нея и да се занимава с нещо, заради което ще го ругаят и псуват после“, смята проф. Дичев.

Според него бъдещият политически проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков е стъпка в правилната посока.

Радвам се, че Кирил Петков и Асен Василев решиха да направят тази стъпка, дано имат успех. Тези двама господа са доста прагматични хора с много ясна посока. Те виждат развитието на България в привличането на чуждестранни инвестиции, което за нас е въпрос на живот и смърт. До известна степен напомнят на Тони Блеър, който бе заявил: „Ще направим икономически растеж, за да можем да даваме повече социални помощи“, и това се оказа доста успешна политика, коментира проф. Дичев.

„Другият изход е в подмяна на водещите фигури. Даниел Митов, например, би могъл да заеме лидерското място в ГЕРБ. Същото нещо важи и за ИТН, защото Слави Трифонов стои затворен вкъщи и никой не знае какво прави. Що се отнася до по-новите партии, те нямат идеологическа идентичност и разчитат на фойерверки, защото по-лесно се чува агресивната реплика, отколкото позитивната и градивната“, сподели културният антрополог.

В заключение Ивайло Дичев изрази надежда в следващия парламент червените линии „да станат оранжеви“, защото за всички е видно, че депутатите ще трябва да се научат да си сътрудничат или в противен случай пак ще стигнем до задънена улица.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook