С 10% ще бъдат намалени сметките за ток в Кипър за четири месеца – от ноември до февруари следващата година. Приетият от правителството пакет от компесаторни мерки заради повишаването на цените на електроенергията бе обявен днес от енергийния министър Наташа Пилиду, предава БНР.

10-процентната отстъпка върху общата сметка засяга всички потребители – домакинства и бизнес. Тя ще важи през четирите зимни месеци, когато потреблението на електроенергия се увеличава.

Обявеното намаление ще струва около 20 млн. евро за целия период, според изчисленията.

Част от разходите за увеличението на електроенергията ще се поеме от Кипърската електроенергийна компания /EAC -Electricity Authority of Cyprus/, уточни министър Наташа Пилиду.

За смекчаване на последиците от повишените цени правителството предприема и мерки, целящи намаляване на потреблението и разходите за електроенергия в дългосрочен план.

Ще бъдат разширени и удължени съществуващите програми за субсидиране на домакинствата за инсталиране и използване на възобновяеми енергийни източници в домовете.

Уязвимите групи ще бъдат подкрепени с план за климатици, хладилници и LED лампи.

Правителственото решение бе и в отговор на силните обществени и политически реакции, предизвикани от увеличаването на разходите за електроенергия в Кипър с почти 40% спрямо миналата година.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook