Европейската комисия в четвъртък създаде кризисен здравен орган, който ще координира разходите на ЕС от почти 30 милиарда евро за подготовка за бъдеща пандемия, съобщават Reuters и Агенция „Фокус“.

Новият орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации (HERA) ще оценява потенциалните заплахи за здравето, ще насърчава научните изследвания, ще осигурява наличието на критично производство и ще помогне за изграждането на запаси.

Ако настъпи нова здравна криза, той ще активира спешно финансиране и ще помогне за координирането на мониторинга, закупуването на медицинско оборудване и лечението.

Донякъде целта на органа е да се избегне повторение на ad hoc мерките, предприети от отделните държави от ЕС в началото на пандемията от COVID-19, някои от които бяха неефективни, а други бяха за сметка на други членове на ЕС.

Новият орган ще допълни другите здравни агенции на ЕС – Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че и двете агенции са укрепени, но само това не е достатъчно.

„И двете агенции имат много важна роля, но главно след като ни засегна пандемията“, каза той на пресконференция. „HERA ще бъде нашият основен инструмент за координиране на готовността и, ако е необходимо, нашият отговор … Това е, което днес ни липсва“.

HERA, която трябва да заработи изцяло в началото на 2022 г., ще разполага с 6 милиарда евро от бюджета на ЕС за 2022-2027 г., като други програми ще доведат общите разходи на ЕС за здравна сигурност до почти 30 милиарда евро.

Заедно с проектите на отделни членове на ЕС и бизнеса, разходите могат да достигнат 50 милиарда евро.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook