Цената на природния газ в Европа в края на търговията на 14 септември достигна 816 долара за 1000 кубически метра, показват данните на борсата ICE, цитирани от TACC и Агенция „Фокус“.

Така цената на октомврийските фючърси в центъра на TTF в Холандия ускори растежа си в края на търговията и достигна 816 долара за 1000 кубически метра. м, или 66.765 евро за MWh (въз основа на текущия курс EUR/USD, цените на ICE са представени в евро за MWh).

За сравнение, у нас КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 септември 2021 г. в размер на 69,40 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Така цената на газа в Европа се е увеличила с почти 70 долара (или 8,95%) само за един ден, счупвайки поредния исторически рекорд.

Експерти, интервюирани от ТАСС, прогнозираха, че цената на газа в Европа може да достигне 1000 долара за 1000 кубически метра при определени условия. Цената на горивото ще зависи от ситуацията на пазара на газ в Азия, метеорологичните условия в Европа и времето на стартиране на „Северен поток 2“.

Същевременно бе съобщено, че акциите на руския енергиен гигант „Газпром“ и вторият по големина производител на природен газ в страната „Новатек“ са достигнали исторически максимум на Московската борса.

За България прогнозата на „Булгаргаз“ е, че цената на синьото гориво за ноември ще надхвърли 84 лева за мегаватчас без таксите и налозите.

От енергийния регулатор вече заявиха, че заради скока на цените на горивата, най-вероятно от Нова година ще има нови, по-високи цени на парното, топлата вода и тока.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook