След края на Студената война и обединението на ФРГ и ГДР в единна държава политическите елити на Великобритания и Франция изпитваха безпокойство, пише Die Welt. Те се опасяваха, че обединена Германия, която се превърна в най-голямата държава в Европа по брой на населението, може отново да се опита да покори континента.

Както отбелязва вестникът, по време на управлението на Ангела Меркел това, от което Лондон и Париж се страхуваха, всъщност се превърна в реалност – макар и не в такава войнствена форма. Германия се превърна в безспорен лидер на Европа в икономическо и политическо отношение. Нещо повече, това развитие на историята преди всичко не беше следствие от желанието на Берлин да увеличи собственото си влияние, а произтича от две събития, върху които Меркел първоначално нямаше почти никакво влияние: кризата в еврозоната и Брекзит.

Кризата в еврозоната от 2008-2009 г. допринесе за това, Федерална република Германия за първи път да започне да играе водеща роля, отбелязва Die Welt. През този период Германия се превърна в незаменима страна, тъй като само нейната икономическа сила и стабилни финанси успяха да спасят страните от Южна Европа от фалит. Що се отнася до Ангела Меркел, тя стана политически силна и спечели уважението на европейските си колеги, неуморно участвайки на срещи на високо равнище за разрешаване на финансовата криза. Тя успя да запълни лидерския вакуум: другите големи европейски държави, като Франция, Испания или Италия, бяха в твърде лошо финансово положение, а Обединеното кралство остана отстрани, като не беше член на Еврозоната.

След кризата в еврозоната Меркел се утвърди като лидер на Европа, пише Die Welt: Брекзит само укрепи тези позиции. А по време на президентството на Доналд Тръмп някой дори нарече германския канцлер „лидер на свободния свят“ – но тази титла вече беше прекалена за нея.

Всъщност външнополитическите резултати от управлението на Меркел са двусмислени, отбелязва вестникът. От една страна, канцлерът изигра решаваща роля за стабилизирането на ЕС по време на две големи кризи – финансовата и коронавирусната. Друга голяма криза (миграционната) обаче беше провокирана от самата Меркел, което доведе до вълна от популизъм в страните от ЕС.

Една от силните страни на Меркел, отбелязва вестникът, беше способността да доведе различните интереси на много страни от ЕС до общи компромиси, които отговарят не само на европейските, но и на германските интереси. В същото време понякога тя използва мощта на Германия в ущърб на своите партньори, както в случая с изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Според изданието тук се проявява егоистична и стремяща се към власт Германия, от появата на която се страхуваха във Франция и Великобритания. Като цяло обаче лидерската роля на ФРГ не се гради върху прокарването на собствените й интереси, а върху постигането на компромиси, подчертава Die Welt.

Източник: Агенция „Фокус“
Превод и редакция: Иван Христов

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook