Проф. д-р Асен Балтов е дисциплинарно уволнен, съобщиха от „Пирогов“ в нарочно изявление, разпратено до медиите.

Балтов е уволнен в качеството му на заемащ длъжността „лекар, ортопедия и травматология“ в Първа клиника по ортопедия и травматология, считано от вторник, 14 септември.

„Днес проф. д-р Балтов бе за първи път на работа след двумесечен отпуск по болест“, уточняват от здравното заведение.

Подробните мотиви за прекратяване на трудовото му правоотношение са изложени в заповедта, с която проф. Балтов бе запознат лично в присъствието на изпълнителния директор на болницата (проф. Иван Поромански, бел. ред.). Същата служителят отказа да приеме. Съгласно българското законодателство всяко лице, което счита, че правата му са нарушени, има възможност да ги защити по съдебен ред“, посочват още от „Пирогов“.

В същото време от Министерството на здравеопазването съобщиха, че при тях не е постъпвала подобна информация.

„Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси. Поради големия обществен интерес министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански“, уточняват от ведомството, ръководено от служебния министър Стойчо Кацаров.

Малко по-рано проф. Балтов написа във Фейсбук емоционално и кратко: „Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!“.

Бившият директор на най-голямата спешна болница у нас заяви, че днес е бил първият му работен ден след отсъствие по здравословни проблеми.

Хирургът е направил две операции от сутринта и малко по-късно е бил извикан от наследника си Иван Поромански, който му е съобщил, че не може и не иска да работи с него.

В социалните мрежи се надигна вълна от възмущение заради уволнението на проф. Балтов.

„Уволнението на проф. Асен Балтов е неморално и политически мотивирано“, коментира зам.-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

Прост реваншизъм и опасна тенденция. Досега не зная случай нов директор да е уволнявал предшественика си“, написа д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването.

„Отмъстителна посредственост и некадърност, която тръгва от върха на „Дондуков“ 2″, е коментарът на Огнян Минчев.

Проф. Балтов заяви, че смята да си почине до октомври, а след това ще реши как да продължи професионалния си път.  Копирано от standartnews.com

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook