България ще участва в намирането на общо решение за подпомагане на уязвимите държави заради Covid пандемията. Тази позиция е изразена на неформално заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз (ЕКОФИН) в края на миналата седмица, предаде БНР.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е представила на това заседание 3 варианта за разпределение на Специалните права на тираж (СПТ), за да се осигури допълнителен ресурс за уязвимите държави.

В края на август Международният валутен фонд взе решение за реализиране на ново общо разпределение на Специални права на тираж към членуващите във Фонда държави в размер на 650 млрд. щатски долара.

Тъй като едно такова общо разпределение не е конкретно насочено към най-уязвимите страни, МВФ предлага на всички свои акционери със стабилни икономически показатели да насочат част от разпределените им СПТ към държавите с най-големи затруднения.

Управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева е представила три варианта:

– увеличаване на ресурсите за намаляване на бедността и насърчаване на растежа;

– създаване на нов Фонд за стабилност и устойчивост;

– финансиране чрез многостранни банки за развитие.

„На този етап при обсъждането на трите варианта са отворени много правни, процедурни и финансови въпроси“, е заключението на министрите на финансите и централните банкери в Европейския съюз.

„България принципно приветства новото общо разпределение на Специални права на тираж и ще продължи да следи отблизо и да участва в процеса по намирането на работещо решение за подпомагането на уязвимите страни в преодоляването на рисковете от негативни дългосрочни последици“, е позицията, заявена от българската страна.

Специалните права на тираж, съкратено СПТ (Special Drawing Right, SDR), са международна парична единица, чийто обменен курс се определя от МВФ.

Създадени са през 1969 г. от Международния валутен фонд като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи. Всяка страна-членка има специална сметка, по която се осчетоводяват разпределените ѝ СПТ.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook