Петър Стоянов е едно от имената, които ГЕРБ-СДС обсъжда като възможен кандидат за президентските избори на 14 ноември. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ депутатът Тома Биков.

„Името на Петър Стоянов за кандидат за президент се появи вчера, след мое участие в БНР. На въпрос какво мисля за него, аз казах какво мисля: това е най-успешният български президент до момента, човек който е извадил страната от ръба на гражданска война. Това казвам и сега”, коментира Биков.

И добави: „Преди всички президентски избори след 2001 г. името на Стоянов винаги е част от обсъжданията на десницата. Включително и в момента. Това име се върти в общественото пространство. Нормално е всеки, който е загрижен за това, да даде алтернатива на Румен Радев, да обсъжда и кандидатурата на Петър Стоянов”.

Петър Стоянов е най-доброто, което имаме за президент. Той е президент за пример. Един мъдър човек, който искаме да видим в политиката. Това мнение изказа президентът Росен Плевнелиев в БНТ.

„Президентът Стоянов е чудесен човек. Трябва лице, което да е обратното на Румен Радев. Не мога да си представя падението ДБ да подкрепи Радев. Надявам се на втория тур да се случи обединение на десния вот“, добави още той.

Александър Симов от БСП коментира точно обратното: Ако ГЕРБ искат да загубят зрелищно още едни избори за президент, да издигат Петър Стоянов. Според него оценката за Стоянов не е толкова еднозначна и еднопосочна, напротив – „В момента ако излезем на улицата, хората ще се чудят кой беше той. Не виждам как той ще реши проблемите на ГЕРБ. Въобще не мисля, че има човек, който може да ги реши.“

Петър Стоянов е бил моят президент и е бил един от най-успешните, които България е имала, заяви в коментар и Мария Капон, ИСБНИ. Тя обаче смята, че не е сериозно някой „да се качва на гърба му“. А според нея именно това правят от ГЕРБ: „Бившият министър-председател се опитва да не остане в изолация. ГЕРБ има нужда да намери съмишленици. Това е трик, за да влязат в друго поле“, каза Капон.

Според Капон една такава кандидатура няма да бъде заплаха за протестните партии.

Антоанета Цонева, „Демократична България“ категорично отказа да коментира слухове и хипотези и призова медиите да потърсят мнението на самия Петър Стоянов.

Анализаторът Илиян Василев коментира хипотезата по-скоро като слух за двойна употреба:

„Начинът по който от ГЕРБ публично „отстрелват“ Петър Стоянов е поредния пример на техния цинизъм. Ясно, е че всеки кандидат на Борисов за президент е обречен, защото ще носи неговото бреме, ще отрази гнева на хората срещу 12 години негово управление.

Забележете, някакъв второразреден представител на „елита“ на ГЕРБ Биков, пуска в употреба името на Стоянов, само и само за да го подложи на публично тричане, без обаче да е сигурна неговата кандидатура. На принципа, ако издържи, става, ако не няма да го издигаме.

Ако бяха сериозни и уважителни към него, името му щеше да бъде комуникирано от председателя на партията, но пък там друг проблем, той е токсичен. Сега ще се изгаврят с него, публичното мнение ще го дъвче и накрая сметката – Петър Стоянов похабен, ГЕРБ употребил поредния политик на десните за да прикрие срамотите Борисови. Като играе на чувството му за лоялност към СДС.

Всеки има глава на раменете. Да мисли какво да прави с авторитета си. Но това Георги Марков и Тома Биков да те „издигат“ е гавра.“

Илиян Василев прави аналогия с употребата на лицето на Даниел Митов.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook