Близо 4 милиона и 700 хиляди души в Испания живеят в крайна бедност, се казва в доклада на Европейската мрежа за борба с бедността и социалното изключване, цитиран от БНР.

Това е с около един милион повече отколкото през 2008 г. в началото на световната финансова криза.

За крайно бедни към юли тази година се считат хора, чийто доход е по-нисък от 6417 евро годишно, което е по-малко е от 535 евро месечно. Ако говорим за семейства с двама възрастни и две деца, с доходи под 281 евро месечно на човек, то те отново са в графата крайно бедни.

Според статистиката Валенсия, Канарските острови и Астурия са регионите с най-голям процент от населението (между 12,2 % и 16,7 %), които се нуждаят от помощ, но като брой те са най-много в Андалусия (980 000 души), Каталуния (702 000) и Валенсия (674 000).

„Противно на очакванията, това не са хора, които се опитват да се възползват от социалната система, а такива, които са положили всички усилия, за да имат достоен живот“, казва авторът на доклада Хуан Карлос Лано.

В 72% от случаите става въпрос за испанци, близо 5 на 100 от които имат висше образование и около 9% средно.

Заради неплатежоспособността на родителите си 14% от децата също живеят в крайна бедност.

Според неправителствените организации, за да се справи с бедността, правителството трябва да поддържа „високо равнище на социална закрила, универсални обществени услуги и качествена заетост, както и да гарантира равенството между половете и борбата срещу всички форми на дискриминация“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook