Сблъсъците между талибаните, които завзеха властта в Афганистан, и бойци от Националния фронт на съпротива се възобновиха в неделя в северната провинция Баглан, съобщи източник на ТАСС, близък до опълченците в региона.

„Тази сутрин боевете между талибаните и съпротивата бяха възобновени в района на Пул-и-Хисар в долината Андараб на провинция Баглан (съседна на провинция Панджшир, където е центърът на съпротивата, бел. ред.). Понасяйки загуби, талибанските части бяха принудени да се оттеглят от района“, каза източникът и добави, че сблъсъците продължават.

Преди дни лидерът на Националния фронт на съпротивата в северната афганистанска провинция Панджшир, Ахмад Масуд, който не се подчини на талибаните, призова всички жители на страната да се съпротивляват срещу тях.

„Призовавам всички хора в Афганистан, всички наши братя и сестри във всички части на страната да се противопоставят на потисниците. Нашата борба не е приключила, битките срещу талибаните продължават,“ каза Масуд, като посочи, че в момента е в ход „общонационално въстание в името на свободата, религията и независимостта на страната“.

Талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като през пролетта САЩ обявиха решението си да изтеглят въоръжените си сили от страната. На 15 август президентът на Афганистан Ашраф Гани подаде оставка и напусна страната, а талибанските бойци влязоха в Кабул без бой.

Силите, които не са съгласни с властта на радикалите, организират съпротива в Панджшир, водена от Масуд, който е син на легендарния полеви командир Ахмад Шах Масуд, убит при атентат на „Ал Кайда“. Бившият вицепрезидент Амрула Салех, който се обяви за действащ държавен глава, пристигна в Панджшир и призова за подкрепа на Масуд.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook