Ваксина срещу коронавирус за деца на възраст от пет до 11 години, разработена от немската компания BioNTech и нейния американски партньор Pfizer, може да бъде готова за употреба през следващите няколко седмици, съобщи директорът на медицинските изследвания в BioNTech Озлем Тюречи пред Der Spiegel в петък.

„През следващите седмици ще представим резултатите от нашето проучване сред деца на възраст от пет до единадесет години пред властите по целия свят и ще кандидатстваме за одобрение на ваксина за тази възрастова група, включително тук в Европа“, каза Тюречи. „Вече се подготвяме за производство“, добави тя. В същото време Тюречи поясни, че лекарството е същото като за възрастното население, но с по-ниска доза.

На свой ред изпълнителният директор, съосновател на BioNTech Угур Шахин подчерта, че резултатите от изследванията вече са налични и те трябва да бъдат обработени за одобрение от властите. „Всичко изглежда добре, всичко върви по план“, заяви Шахин. Той отбеляза още, че до края на годината се очакват и резултатите от проучване сред деца на възраст над шест месеца.

В края на май Европейската агенция по лекарствата одобри използването на ваксината срещу коронавирус Comirnaty, съвместна разработка на Pfizer и BioNTech, за деца на възраст 12-15 години. По този начин лекарството стана първата коронавирусна ваксина, одобрена за употреба за тази възрастова група.

Източник Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook