Работници от пътностроителни фирми се събират на протест пред парламента край паметника на цар Освободител. Недоволството им е заради неразплатени заплати. Хората носят плакати: „Без път – няма посока!“, „Не сме политическа дъвка“, „Искаме си парите, няма да се откажем!“. Протестиращите са облечени в светлоотразителни жилетки, съобщава БТА.

Членът на Управителния съвет на Браншовата камара „Пътища“ Георги Кючуков заяви пред журналисти, че неразплатените от държавата средства към пътностроителните фирми за извършена работа през тази година са към 800 милиона лева. Работници съобщиха, че между три и пет месеца не са получавали заплати. Кючуков каза, че в протеста се очаква да се включат минимум 3000 души – работници от пътностроителните фирми.

От шест месеца държавата е абдикирала от пътностроителния бранш, няма никакви плащания и яснота дали такива ще има изобщо, каза Кючуков. Фирмите са притеснени и от това, че няма яснота дали ще се възлагат нови строителни работи.

Кючуков каза още, че има дори неразплатени плащания от миналата зима за почистването на пътища. Той посочи, че има подписани договори за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, но регионалното министерство ги определя като незаконни. Дали ще бъдат почистени тази зима пътищата, ще зависи от плащанията по тези договори, допълни Кючуков.

От Браншовата камара „Пътища“ искат разплащане на натрупаните задължения към изпълнителите от пътния бранш от страна на държавата, възстановяване на текущите възлагания, за поддържане на пътищата в допустимо експлоатационно състояние, както и разписан план – програма за развитие на републиканската пътна мрежа.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook