„Опасявам се, че избирателната активност може да падне при следващите избори 2 в 1 и да гласуват под 2,5 млн. души. Ако това се случи, ще бъде страшна катастрофа. Каква представителност, каква легитимност? Колкото повече намалява броят на гласувалите, толкова повече разни случайни фактори стават значими“. Това каза пред БНР математикът проф. Михаил Константинов, бивш председател на УС на „Информационно обслужване“, бил е и член на ЦИК от 1991 до 2011 година.

„Един човек ще трябва да превърти между 4 и 6 екрана на машината и да натисне около 5-6 електронни клавиша. Това нещо плаши хората. … Това, което ме безпокои, е опитът от последните избори, за три месеца избирателите намаляха с 600 хиляди. Това се дължи на машинното гласуване, няма спор. Не е заради страха от Covid-19, защото през юни броят на заразените беше нисък. … Избирателите не щат да гласуват с машини“, обясни той и уточни, че в Европа 2% от хората гласуват с машини, в това число е и България.

Проф. Константинов подчерта, че комбинацията от избори 2 в 1 – президентски и парламентарни – е уредена в Изборния кодекс.

Според него няма да се гледа сериозно на политическа сила, която не участва на президентските избори:

„Всяка политическа сила, която иска да се представи добре на парламентарните избори, трябва да издигне свой кандидат или да подкрепи друг кандидат за президент“.

„Коалиционното управление е характерно за изборната система, която имаме в България“, смята математикът.

Той изказа надежда „никога повече да не видим толкова слаби парламенти, колкото бяха последните два, те бяха подигравка с парламентаризма“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook