Лично Николай Василев е настоял Асен Василев да не бъде финансов министър в евентуално негово правителство. Това каза пред Би Ти Ви предложеният от Слави Трифонов кандидат за премиер след последните парламентарни избори, спечелени от „Има такъв народ“.

„Ултрапопулисти не може да са финансови министри. Моя е идеята той (бел. ред. Асен Василев) да не е такъв. Разминаването ми с него е около 5 млрд. лева“, обобщи Николай Василев.

Първият проектосъстав на кабинет на „Има такъв народ“ беше обявен часове след края на предсрочните избори, но след публично неодобрение беше оттеглен за ревизиране. В крайна сметка Василев беше един от оттеглените му членове, а кандидат за премиер стана депутатът на политическата сила Пламен Николов. Въпреки това, преговорите между партиите за съставяне на правителство с мандата на „Има такъв народ“ не доведоха до събирането на нужната подкрепа.

В хода на преговорите тогава се разбра, че партията на Слави Трифонов е поканила трима от служебните министри да се включат в евентуален редовен кабинет. Преговори са били водени с финансовия и икономическия министри Асен Василев и Кирил Петков, както и с образователния Николай Денков. Официално беше обявено, че не се е стигнало до споразумение заради разминавания в начина на управление на държавните пари. Малко след това последва персонална атака срещу Асен Василев от страна на „Има такъв народ“ с история с 10-годишна давност, свързана с несъществуваща от 2013 г. насам британска фирма, на която той е бил един от ръководителите.

Обвинението от Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН, беше в кражба на интелектуална собственост. Краткият коментар на Асен Василев тогава беше, че по въпросния спор е спечелил всички дела в Ню Йорк и че действията на „Има такъв народ“ всъщност са очевидно „координирана атака на Тошко Йорданов и ДПС“.

„С Кирил Петков и Асен Василев е имало няколко разговора, някои от които преди изобщо аз да бъда предложен за премиер. Слави Трифонов ми е казвал многократно, че има положителна оценка за тях. Така беше до два дни преди изборите. Но имаше едно единствено разминаване – техните виждания са прекалено леви и популистки. С тях може да се работи, но не във финансовото министерство“, каза още Николай Василев.

Той добави, че е против актуализацията на бюджета, защото бил „най-щедрият в 1300-годишната история на България“. Бившият вицепремиер прогнозира, че ако сега има актуализация, през декември ще има нова такава. „Причината не е цифрова, а манталитетна“, заяви Василев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook