Ресорната комисия гледа на второ четене актуализацията на бюджета.

„От уважение към вас и колегите ще предложа нашата група от коалиция ГЕРБ-СДС да напуснем заседанието. Ние наистина сме се опитвали да бъдем конструктивни, но не се оценява тази позиция, затова смятаме, че ако излезем, нещата ще вървят по-бързо тук“. 

Това обяви в началото на заседанието на бюджетната комисия депутатът от ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев.

Това е решение на всяка една група. Това е ваше право. Да разбирам ли, че никой няма да взема отношение?, попита шефът на комисията Любомир Каримански.

В пленарна зала ще вземем отношение, но не и сега, отвърна Ананиев.

„През цялото време смятахме, че не е необходимо да се прави в този момент актуализация на трите бюджета, с изключение на въпроса за пенсиите, който стана основен и важен. Ние имахме конкретно предложение, което предвиждаше много по-добро компенсиране до края на годината на пенсионерите. Дори и да няма редовен кабинет, второто служебно правителство, което ще бъде по-близко до финализиране на фискалната година, може да представи много по-реалистично очаквано изпълнение, съответно актуализация, но в много по-малък размер. Като гледам какви предложения са направени, специално за големия бюджет, ще се превърне в един голям дебат за едни милиарди. Вие знаете, че лично моя кауза е фискалната стабилност и спазване на фискалните правила. Присъствайте днес на разговорите и ще видите за какви милиарди става въпрос. Аз не искам да участвам в такъв разговор, в който дефицитът на бюджета в края на годината да бъде 5% или повече. Няма смисъл, нека колегите да си проведат дебата, ние ще вземем отношение в пленарната зала“, добави още Ананиев.

Право на избор е, не можем да ги задължим, каза Каримански на депутати от комисията, които се възмутиха от решението.

Държавният бюджет е и последният от трите ключови финансови закона, за чиято актуализация настоява служебното правителство.

Между първо и второ четене различните парламентарни сили са направили множество предложения, най-вече свързани с допълнителни мерки за подкрепа на бизнеса, повече пари за МВР и Министерство на отбраната заради мигрантския натиск.

Заседанието на парламента ще започне в 14.00 ч.

В основното тяло на законопроекта е заложени 400 млн. лв. за помощ на бизнеса, както и пари за здравеопазване.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook