Парламентът е основната институция в политическия живот на България и няма как да се случи голяма промяна в България без участието на парламента. Ние приехме актуализицията на бюджета с очакването, че ще има редовен кабинет и парламентът няма да бъде толкова краткотраен. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

Има много хаос в парламента, но ни дава надежда това, че и в момента там се работи по актуализиацята на бюджета. И въпреки всичкия този хаос вчера се случи нещо голямо – вчера извадихме 1 млн. пенсионери от бедност. В следващите три месеца те ще получат по 120 лева добавка, от 25 декември минималната пенсия става 370 лева, ще има и социални добавки. За мен това е един голям успех за толкова разпокъсан парланент, с толкова различн и партии. Въпреки всички скандали, се намери разум, заяви Василев.

Тези пари не са достатъчни и пенсионерите няма да станат богати с тях, но няма да са под линията на бедност – как да преживееш така, че да не умреш от глад. Ние на тези хора помогнахме да не умрат от глад. Не сме направили нещо велико, нещо голямо, но направихме първата стъпка. На края на грозните сцени вчера партиите се обединиха и направихме тази промяна, подчерта министърът.

Ние на харчим пари, които нямаме, с тази актуализация на бюджета. Ние харчим пари, които бизнесът и хората са изработили, платили са си данъците. Правим така, че всички сектори да получат средства в COVID кризата. Пари има, парламентът трябва да реши как те да бъдат разпределени, отбеляза Асен Василев.

Пенсиите ще бъдат преизчислени от 25 декември, решиха окончателно депутатите

Той съобщи, че финансовото министерство очаква до края на годината хазната да събере 2,5 млрд. лева повече от предвиденото. Събираемостта юли месец тази година спрямо юли месец миналата година е с 30% повече. А инфлацията е с 3% повече, посочи Василев.

Истината е, че момента в страната има средства и с тях могат да бъдат подпомогнати и и пенсионерите, и здравеопазването, и бизнесът – всички сектори, добави той.

По думите му актуализацията на бюджета не залага мина пред бъдещите бюджети. Държавата може и тази година, и догодина напълно спокойно да поеме това, което се залага, без да пипа данъците, увери министърът на финансите.

Попитан ще участва ли в съвместен политически проект заедно със служебния министър на икономиката Кирил Петков, Асен Василев заяви: „Аз съм казал много ясно – в момента, в който спра да бъда финансов министър, ще спра и ще помисля. Това е много отговорна постъпка, не е нещо, което можеш да решиш, като щракнеш с пръсти. Това означава, че ще побещая на мого хора, че ще се боря за тях и то в дългосрочен план Това е призвание, това не е приьзвание. Не мога да направя такава стъпка леко“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook