Народното събрание окончателно прие 120 лева добавка за пенсионерите до края на 2021г. и  отложи преизчислението на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година стаж от 1.2 на 1.35 за 2022 г.

Това стана с гласуване на последния параграф от промените на закона за държавното обществено осигуряване, по които се дебатира вече трети ден.

Окончателното решение на депутатите гласи следното:

– от 1 октомври до края на годината към всички пенсии ще се изплащат добавки от 120 лв. Това ще струва около 750 млн. лв., които бюджетът на този етап може да си позволи заради добро изпълнение на приходите, обясни финансовият министър Асен Василев;

– от 25 декември 2021 г. пенсиите ще бъдат преизчислени с по-висок коефициент за всяка година трудов стаж, който се увеличава от 1.2 на 1.35. Това увеличение на практика остава за 2022 г. и въпреки че се прави с промяна в Кодекса за социално осигуряване, може да бъде променено от следващото мнозинство;

– от 25 декември 2021 г. минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв. и така ще се размине във времето с добавките, за да не стане минималната пенсия 490 лв., както се получи след решенията във вторник;

– от 25 декември 2021 г. максималната пенсия се увеличава от 1440 на 1500 лв.;

– от 1 октомври обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се увеличава от 380 на 650 лв.

Този последен вариант бе одобрен с гласовете на ИТН, ДБ и ДПС. ИБГНИ се разцепи – трима подкрепиха отлагането, осем гласуваха против него. ГЕРБ не участва в гласуването.
БСП до последно се мъчеше да убеди колегите си да подкрепят всички гласувани във вторник решения.

Предложението е на база на изчисленията на Асен Василев, който каза, че добавките за всички от 120 лева на месец от 1 октомври до края на годината ще струват допълнително 734 млн. лева, а могат да бъдат дадени най-много още 300 млн. лева.

Отлагането на индексацията на пенсиите със средно 12.5% от 25 декември ще струва допълнително 115 млн. лева, а дотогава по думите му всички ще вземат повече пари – по 120 лева на месец.
Министърът разсея съмненията, че увеличението е само от Коледа до Нова година с обяснението, че със закона се променя и Кодексът за социално осигуряване, където с повишаването на коефициента за трудов стаж от 1.2 на 1.35 се гарантира увеличението за в бъдеще. То можело да бъде премахнато само ако някой го предложи и събере мнозинство в следващ парламент.

Той каза още, че от 1 януари, когато линията на бедност става от 369 на 413 лева, хората с минимална пенсия ще могат да кандидатстват за допълнителна помощ.

Гласуването на ДПС и ИТН предизвика обвинения от страна на левите, че сега пък те са се сгодили. Това отприщи нов порой от нападки, обиди и викове „Горчиво!“. „Този път годежът е между „Има такъв народ“ и ДПС. Г-н Йорданов е булката, Филип Станев е шаферката, а партито ще е довечера в Делта Хил при Славчо“, избухна народният представител от БСП Стоян Мирчев. Йордан Цонев не остана длъжен и отвърна, че всички търсят ДПС при личен интерес. А Филип Станев обяви, че Мирчев притежава качеството интригантство. „Вие сте едър мъж с брада. Бъдете лъв, а не заек, не всявайте интриги“, обърна се той към Мирчев.

Според Тошко Йорданов всичко било заради годежа между ГЕРБ, БСП и ДПС, които приели три различни предложения във вторник. После каза на Стоян Мирчев, че маймуната помни три минути и му препоръча уроци по запаметяване, защото иначе бил от зоопарка.

Последва кавга между Станислав Балабанов и Георги Свиленски, като вторият нарече първия палячо. Всички участници в сценката получиха забележки от председателката на Народното събрание Ива Митева.

След като депутати започнаха да се обиждат на маймуна и палячо, председателят Ива Митева започна да раздава наказания, започвайки първо от съпартийците си Тошко Йорданов и Филип Станев.

Неколкократно депутати призовават този продължаващ трети ден панаир да бъде прекратен и работата да продължи по същество. Работата по актуализацията на пенсионния бюджет продължава с изчистване на първия параграф на закона, който бе приет с три противоречиви числа за приходите и разходите във вторник и сега на практика минава трето четене в пленарната зала.

„Предложението ни позволява пенсионерите да получат повече пари от предвиденото от нас първоначално и предвижда преизчислението да остане трайно и постоянно през годините, освен ако някой не го отмени. Можем да си го позволим, защото допълнителният разход е 115 млн. лв., а имаме около 300 млн. лв. допълнителни приходи в последните 2 месеца“, каза в залата финансовият министър Асен Василев. Той обясни, че коледната дата за преизчислението е избрана така, че да се впише в действието на закона, но и да придобие постоянен характер. Промените са в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., но препращат към текстове на Кодекса за социално осигуряване.

Обсъждането започна с процедурни разправии кои текстове трябва да се гласуват и възможно ли е прегласуване – част от тях ще минат на трето четене заради бъркотията, сътворена във вторник, когато бяха гласувани едновременно три различни числа за приходите и разходите в бюджета на държавното обществено осигуряване. Този спор върна дебатите чак до изходната точка – имаме ли нужда въобще от актуализация и кой я подкрепя. Така вече повече от час депутатите не обсъждаха сроковете по същество, а „слязоха чак до долните гащи“, както обобщи Рамадан Аталай.

БСП продължава да настоява за едновременното влизане на всички увеличения. „Единственото важно, което ще остане в историята на този парламент, е това гласуване в момента – дали ще има актуализация на пенсиите. Пари има – с под 1% допълнително няма да взривим бюджета“, призова Георги Кадиев. „Не сме съгласни да докарвате държавата до фалит“, отвърна му Тошко Йорданов от ИТН.

„В момента не търсим решение, а виновен“, включи се в дебата Корнелия Нинова.

Депутатите на Борисов призоваха служебното правителство да си изпълни ангажимента и да актуализира пенсиите от 1 октомври, без да отстъпват от искането по същото време да има и добавки. Радомир Чолаков дори поиска публично извинение, че обещанието няма да бъде спазено, като обяви Кирил Ананиев за най-добрия бюджетар на България. ГЕРБ са против преизчислението от самото начало и не го подкрепиха.

„Фалшивата ви грижа към пенсионерите е пълно лицемерие. Кажете истината – вие създавате хаос, за да не получат пенсионерите преизчисляване и добавки. Вие не искате преизчисление и трябва да си го кажете“, обвини колегите си от ГЕРБ Мая Манолова. „Ако не желаете актуализация, кажете го ясно – трети ден буксуваме като джипката на Борисов в кал. Стига процедурни хватки. Изглеждаме като онова животно Бутни-Дръпни. Престанете бе“, призова Филип Станев от ИТН.

„Ние обезпечихме всички мерки до следващото правителство. Но вие не можахте да си направите правителство. Не поехте отговорност за държавата, а сега се чудите как да угодите на пенсионерите. Аз ако бях пенсионер, щеше да ми е неудобно да слушам този дебат“, заяви Александър Ненков. Той обвини другите, че си правят кампания преди президентските и парламентарните избори, въпреки че именно ГЕРБ прокараха популистките добавки от 120 лв., предложени от ДПС.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook