Утре излиза в Държавен вестник решение на НЗОК със списък от лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

Той отбелязa, че това се случва за пръв път в историята на НЗОК, защото досега е финансирала домашно лечение на хронични заболявания, а за пръв път ще финансира едно остро заболяване, каквото е COVID.

„Лекарствата ще бъдат безплатни и всички видове изследвания също“, каза още министър Кацаров.

Пациентите с COVID ще могат да бъдат лекувани и амбулаторно. 

„Вчера имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на който те одобриха изменение в методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната в посока на увеличаване на тези средства. На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти. Днес тази методика беше съгласувана от БЛС, с директори на столични ДКЦ-та. Те са много доволни от това, което е осигурено като нови възможности за така наречените COVID зони. Очаквам в много кратки срокове другата седмица от тези 39 първоначално регистрирани COVID зони, да станат поне 150. Така че пациентите с COVID да могат да бъдат лекувани и амбулаторно.

„Отделно от това Министерство на здравеопазването по една своя програма за подпомагане на лечебните заведения за COVID, ще осигури на всчики новоразкрити COVID зони, възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хил. лв“, коментира още министърът.

10-15 млн. лв. допълнително за лекарства биха дали повече спокойствие, каза още министърът.

„Говорихме с народните представители евентуално да се добави допълнителна сума за лекарствени продукти, колкото може да позволи държавния бюджет, но от порядъка на 10-15 млн. допълнително, би дало повече спокойствие“, каза още д-р Стойчо Кацаров.

Той коментира и темата с третата доза на ваксината.

„Края на седмицата е срок, който аз съм си поставил. Нямаме законов срок за това нещо. Имаме експертен съвет по имунопрофилактика. Той заседава в разширен състав с представители на няколко други експертни съвета. Поставил съм четири въпроса, на които да отговорят – удачно ли е да се поставя такава ваксина, колко време е необходимо между втората и третата, може ли да се прилага различна трета доза от първоначалната и при какви хора е подходящо да се прилага. Очаквам отговори на тези въпроси и на генералния въпрос. Все още нямаме решение на Европейската агенция по лекарствата, която да направи промени в кратката характеристики на ваксините и ако се вземе такова решение, то ще е по подобие на други европейски страни“, каза още Стойчо Кацаров.

По думите му, ако становището на експертния съвет по имунопрофилактика имат отрицателно становище, ще се чака решението на Европейската агенция по лекарствата.

Здравният министър отговори и на своите опоненти, които го критикуват, че стои без маска в пленарна зала.

„Може да се занимаваме с всякакви глупости. Сезирайте, който искате“, заяви още д-р Кацаров.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook