Европейският съюз иска Турция да се придържа към споразумението за мигрантите, постигнато през март 2016 г. Това е казал европейският комисар по въпросите на добросъседството и разширяването Оливер Вархеи пред турските власти в двудневното си посещение в страната в понеделник и вторник, Думите му цитира електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, съобщава агенция „Фокус“.

Споразумението от 2016 година, постигнато след вълната от мигранти, заляла Европа предишната година, задължава Турция да спира мигрантите без документи да не преминават в Европейския съюз и да приеме обратно експулсираните от държавите от ЕС, особено от Гърция.

Вархеи се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, вътрешния министър Сюлейман Сойлу, министърът на търговията Мехмет Мус и говорителя на президента Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън.

Вследствие на последните събития в Афганистан и предвид продължаващото присъствие на милиони сирийски бежанци, ЕС ще предостави допълнителни 3 милиарда евро за помощ на Турция.

Представители на ЕС казват, че Турция отново е повдигнала дългогодишното си искане за безвизови пътувания към блока, но, както и по въпроса с Кипър, „това не беше обсъждано задълбочено“. Вархеи и турските представители са обсъдили също така забавените преговори за присъединяването на Турция към ЕС.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook