Оградата по границата не може да ни спаси, но тя е много важна, най-малко от гледна точка на психологическия ефект върху потенциалните мигранти. Според мен е много важно България да демонстрира решимост да не допусне пришълци, така да ги наречем, на своята територия и този път като че ли всички държави от ЕС имат тази нагласа, защото си извадиха поуките. Това коментира в „Денят започва“ по БНТ Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Относно опасността от нов мигрантски натиск през южната ни съседка Турция, Гяуров обясни:

Този път Турция е в друго качество и друго състояние, нека да не забравяме, че вече има 3,5 млн. сирийски бежанци на нейна територия и най-важното – отношението към Сирия и Афганистан не е едно и също.

Според Гяуров, извън Турция, потенциалните мигранти имат няколко посоки:

На северозапад и североизток в бившите съветски републики, но там твърдо стоят геостратегическите интереси на Русия, а президентът Путин няколко пъти недвусмилено съобщи, че няма да допуснат хора, от които биха могли да се появят терористи и да създат проблеми за Русия.

Остават Иран и Пакистан – в Пакистан вече има едно огромно количество афганистанци, на територията на Иран е по-малко вероятно да има подобни потоци, смята експертът.

На този етап ми се струва, че като че ли не сме много готови да спрем потока, но по отношение на тези, които минават от месеци, ми се струва, че всички държавни служби се справят, допълни Гяуров.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook