Зверство, приписвано на талибаните, разплака света. Бременна афганистанска полицайка бе заклана пред очите на сина й. Трагедията стана в провинция Гор. Синът, свидетел на ужасното престъпление, обвинява талибаните, но те отричат техни хора да са извършители и предполагат убийство на лична основа, предава bg-voice.com

Жертвата е Негар Масууми. Самоличността й е потвърдена от сестра й. Синът на убитата, Мохамад Ханиф, е разказал във видеоматериал какво се е случило. Той опровергава първоначалните сведения, че майка му е била застреляна и заяви, че тя е убита с нож.

Свидетели казват, че убийците са били трима и говорели арабски. Според Ханиф талибаните влезли в къщата им, хванали него и брат му, извели ги отвън и ги завързали. После убили майка им.

„Убиха я пред очите ни. Заклаха я с нож“ – казва Ханиф.

Жената е работила в администрацията не местния затвор по-рано. Била е бременна в осмия месец и синът смята, че това прави убийството двойно.

Сега Ханиф апелира съм властите да раздадат правосъдие. Ако нищо не бъде направено, той казва, че „може да се наложи да вземем закона в свои ръце“.

Талибаните са започнали разследване на случая и отричат зверството да е дело на техни бойци. Според техния говорител Билал Карийми „тя не е била убита от муджахидините на Ислямскиая емират (името на непризнатия емират на талибаните), вероятно е заради лична вражда“. По думите му още не са получени окончателните резултати от разследването.

Талибанските лидери публично твърдят, че жените вече ще играят важна роля в управлението на страната и ще имат достъп до образование. Много афганистански жени обаче предпочитат да останат затворени в къщи, притеснени за безопасността си, а много семейства вече купуват напълно скриваща тялото бурка за жените си.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook