Само седем процента от ваксинираните медици в Истанбул са се заразили с коронавирус, сочи проучване на Истанбулската лекарска камара, цитирано от в. „Миллиет“. Проучването, направено през май сред 6032 медицински работници в Истанбул, показва, че едва седем на сто са заболели от COVID-19 след ваксинация, но почти всички са прекарали болестта леко и вкъщи.

Едва шест от всички ваксинирани медици, участвали в изследването, са прекарали тежко инфекцията и са били лекувани в интензивно отделение. Четирима от тях са били на възраст между 40 и 49 години, а двама – между 20 и 29 години. Никой не е имал придружаващо хронично заболяване. От всички изследвани медици 5491 са били ваксинирани с препарата на китайската фирма Синовак, а 541 с ваксината на Pfizer/ BioNTech.

Дванайсет на сто от всички ваксинирани са посочили, че като страничен ефект след ваксинацията са имали отпадналост, а девет на сто са се оплакали от главоболие, показва още изследването. 

В страната се наблюдава засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19, след като беше въведен задължителен PCR-тест за неваксинираните при посещения в обществени места от понеделник, съобщава в. „Миллиет“.

След въвеждането на изискването за редовно тестване за коронавирус, пред ваксинационните пунктове в страната се извиха дълги опашки. Граждани споделиха, че са решили да се ваксинират, за да не губят време в постоянно чакане за PCR-тестове.

Според новите изисквания хората на възраст над 18 години, които не са ваксинирани или имат поставена само една доза ваксина, трябва да представят негативен PCR-тест за коронавирус, за да пътуват, да участват в социални дейности, да посещават молове, училища, кина, театри и пр.

Това накара много турци да се решат най-сетне да се ваксинират, за да избегнат неудобството от постоянното тестване, посочва изданието. Новата схема за тестване на неваксинираните срещу COVID-19 лица беше обявена миналия месец.

Според новата разпоредба неваксинираните и тези, които не са преболедували COVID-19, ще трябва да представят негативен PCR-тест при пътувания със самолет, междуградски автобуси, влакове и друг вид транспорт. Валидността на тестовете ще е 48 часа. В противен случай те няма да бъдат допускани в превозните средства. Резултатите ще бъдат потвърждавани с т.нар. HES-код в приложение на здравното министерство за мобилните телефони. Екипи на транспортното министерство ще извършват редовни проверки на средствата за масов транспорт за нарушители на правилата.

От зрителите в кина, театри, концертни зали и пр. също ще се изисква удостоверение за негативен PCR, направен максимум 48 часа преди представлението. Задължителните PCR-тестове се поемат от държавата и са безплатни за гражданите.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook