Две бебета са разменени в родилния дом в Логроньо, Испания, потвърди регионалният министър на здравеопазването на Ла Риоха – Сара Алба. Според нея причините са „човешка грешка“  и „системата за идентификация“.

Това се е случило преди 19 години в старата болница „Сан Милан“, но става публично достояние едва сега.

През 2002 година по едно и също време се раждат две момичета, които са поставени в кувьоз и тогава неволно са разменени.

15 години по-късно при ДНК тест става ясно, че бащата на едно от момичетата не е биологичният ѝ родител. Направен е тест и на майката и резултатът е същият.

Година по-късно, когато вече е на 16,  момичето има право да потърси биологичните си родители и започва разследване, което стига до родилния дом в столицата на Ла Риоха.

Предполагаемата биологична майка вече е починала, но на бащата е направен ДНК тест, чийто резултат не е публично оповестен, но момичето вече поиска обезщетение от 3 милиона евро.

Регионалното здравно министерство призна за размяната и предлага 215 000 евро, за да не бъдат съдени виновните.

В момента се води съдебно дело, а правителството, за да успокои обществеността след избухналия скандал категорично заяви, че „днес би било невъзможно да се случи подобно нещо“ заради „различните начини на идентификация“.

Източник БНР

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook